vrijdag 29 januari 2010

Wende Snijders



Hieronder een link naar het nummer Mens durf te leven van Wende.

Nog steeds winter!


Wat een weer...
Het sneeuwt voor de zoveelste keer deze winter...
De tuin zit vol met vogels, pimpelmeesjes, koolmeesjes, duiven, merels, winterkoningkjes, roodborstjes. En zelfs een grote groene specht in de voortuin die de hele grond afgaat en overal gaten prikt. Rond oud en nieuw zat de sierappeltjesboom helemaal vol met kramsvogels.
Erg mooi om te zien.

Afgelopen week ben ik ter experiment maar eens begonnen met het zaaien van paprika, prei en wat tomaat. Ik ben van plan om eind februari opnieuw hetzelfde te zaaien en dan in de gaten te houden wat in de loop van de zomer beter groeit en wat betere vruchten geeft.
Vroeg tomaten zaaien schijnt nogal tricky te zijn, maarja wie niet waagt, die niet wint....

Ruzie om m'n taart

Nog even een leuke tip om de rest van de koude dagen door te komen...
http://www.postcrossing.com/

donderdag 14 januari 2010

Lossers kunstcollectief

Sinds een paar maand heb ik me aangesloten bij het Lossers kunstcollectief, op de maandagavond ga ik modeltekenen, af en toe doe ik mee met de fotoclub. Daarnaast kan ik gebruik maken van de ruimte die ze hebben. Dus als ik lekker in een andere omgeving wil gaan schilderen, dan kan dat daar.

Zondag is er opendag, zaterdag gaan we daarvoor het een en ander opzetten. Nieuwe modeltekeningen aan de muur hangen, opruimen (want het is er echt een gezellig artistiek rommeltje) het een en ander goed neerzetten en ophangen. Hopen dat er zondag een mooi aantal bezoekers komt zodat we weer wat meer bekendheid creëren en er ook wat jongeren getriggerd worden om zich bij ons aan te sluiten. Volgens mij ben ik echt de allerjongste binnen het kunstcollectief, erg jammer, maar het schijnt meer voor te komen binnen andere kunstcollectieven.

Het modeltekenen is een enorm ontspannende bezigheid! De eerste keer vond ik het wat spannend, er staat toch een naakt persoon voor je, waar je de hele tijd naar kijkt. Een raar idee vond ik dat vooraf. Ook als het model zich begint uit te kleden voor je neus, sta je even raar te kijken de eerste keer, een beetje tegen de normen in om je zo voor een vreemde groep mensen uit te kleden. Als je eenmaal aan het tekenen bent, zie je helemaal geen naakt mens meer, maar een object, waardoor je onbeschaamd naar de persoon aan het kijken bent en deze daarbij op papier probeert te krijgen.



Tekenen doe je met je ogen

Ik moet zeggen dat het me aardig lukt om het redelijk op papier te krijgen. Het geheim blijkt hem toch te zitten in het onbevooroordeeld kijken, dus niet denken, alleen maar op papier zetten wat je ziet. Dus vandaar ook dat het zo ontzettend meditatief is, je denkt gewoon echt helemaal nergens aan op zo’n moment. Het enige wat er in je hoofd rondspookt zijn lijnen en vlakken. Dit is te trainen en je moet het ook net weten, het schijnt dat (bijna) iedereen op deze manier redelijk mooi en goed kan leren tekenen.
De fout die veel mensen maken is het plaatje zelf invullen, niet te kijken, maar te denken, waardoor je iets gaat tekenen wat er helemaal niet is.
Dat is ook lastig natuurlijk, want je ziet iets, dat gaat helemaal door je hersenen heen, die analyseren de hele boel, geven daar hun eigen draai aan, maken van die paar lijnen een volledige arm van vlees en bloed. De hersenen durven zelfs te beweren dat ze weten wat er zich afspeelt aan de achterkant van de paar lijnen, het bloed zien ze al stromen, de botten en de elleboog aan de achterkant van die arm worden al helemaal geprojecteerd op het netvlies.
Véél te veel ruis….
Je moet jezelf anders leren denken, het gedeelte van je hersenen dat bovenstaand plaatje projecteert moet uitgeschakeld worden. Je moet jezelf alleen met de linkerkant van je hersenen leren denken. Alleen de lijnen zijn belangrijk, wat er zich daar allemaal achter afspeelt is tijdens het tekenen om het even.
Ik wil niet zeggen dat ik dit al volledig beheers, maar ik ben redelijk op weg het denken af te leren en alleen mijn ogen en mijn handen zonder veel tussenkomst van ruis te laten tekenen.

www.losserskunstcollectief.nl

zondag 10 januari 2010

Winter

Zo dat is alweer een half jaar geleden dat ik iets heb gepost hier op mijn blog...
Vanaf nu ga ik wederom proberen om het blog enigzins regelmatig bij te houden.

Gister heb ik vettaartjes voor de vogelstjes gemaakt.

Wat heb je nodig:
-Goedkoop frituurvet
-Zaadjes, pinda's, besjes (ik heb een zak met strooizaad bij de Welkoop gekocht)
-Leuke taartvormpjes, siliconenvormpjes werken het best


Smelt het frituurvet en wacht vervolgens tot het weer een beetje stroperig is geworden.
Vul de bakjes half met het frituurvet en giet daarna het vogelvoer erin, wanneer het vormpje helemaal vol zit met vogelvoer staat het het mooist.
Daarna buiten laten afkoelen.
Als het frituurvet weer goed hard is, kan je het weer uit de vorm halen, met de siliconenvormpjes gaat dit heel makkelijk, maar met andere materialen wat minder. Maak de vorm warm met heet water en het vettaartje valt er zo uit.

Het resultaat: