woensdag 3 november 2010

St. Martinustoren

In Losser hebben we een heel oud pleintje met een toren, de St. Martinustoren, en oude gebouwen eromheen, waar op donderdagmiddag altijd markt wordt gehouden.
's Winters als het sneeuwt en vriest glijd je er zo op je bakkes, omdat de oude grijze keitjes (kinderkoppen?) waarmee het plein is bestraat enorm glad worden.
Het is een erg mooi en sfeervol plein.  Aan het plein grenzen twee restaurants, bij de Canadees kan je erg lekker eten en gezellig zitten. Dit restaurant heeft een grote openhaard waardoor het plein door de haardgeur nog sfeervoller wordt.
De kerk ,waar nu alleen nog bovenstaande toren van over is, is gebouwd ergens tussen 1200 en 1400. Het bouwjaar schijnt helaas niet meer achterhaalt te kunnen worden.
Tot ongeveer 1904 heeft het gediend als kerk, waarna het te klein werd voor de parochie.
Er is elders in het dorp een nieuwe grotere kerk gebouwd en deze kerk is afgebroken, alleen de toren hebben ze laten staan.
Helaas is er behalve de markt op donderdag, de supermarkt, een gallerie en de restaurants niet veel te doen, waardoor het plein jammerlijk in het niet verdwijnt.

Geen opmerkingen: